Camii Kebir

CAMİ KEBİR

Develi’nin Camikebir mahallesinde bulunan Camikebir camisi miladi takvime göre 1731 tarihinde Bay Ali tarafından inşa edilmiştir.

500 m2’lik alanda Kuzey-güney doğrultuda mihraba paralel beş sahından ve 16 Sütundan oluşan cami, tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup, ahşap kirişlemeli tavanın üzeri kırma çatıyla kapatılmıştır.

Caminin doğu ve batı cepheleri yuvarlak kemerli beş adet pencere, güney cephe ise yuvarlak kemerli dört adet pencere ile aydınlatılmaktadır.

Kadınların ibadet yapmaları için caminin üst kısmında tamamen orijinal mahfil yer almaktadır.

Osmanlı dönemin eserlerinden olan caminin mihrabı tamamen orijinal olup, sanat tarihi açısından taş işçiliğinin en güzel eserlerindendir. Mihrabın kuşak çevresinde Allah’ın isimlerinden 12 tanesi yazılıdır. Mihrabın sağ ve sol tarafında bulunan denge sütunları günümüzde hala özelliğini korumaktadır.

Camiinin içerisindeki minber dönemine ait ve orijinaldir. Mihrabın sol tarafında peygamber efendimizin sakalı şerif sandukası arefe günleri ikindi namazı sonrasında cami cemaati tarafından ziyarete açılmaktadır.

2009- 2012 yılları arasında restore edilen camide tavan ve çatı kısmı yenilenmiştir. Tamamen orijinal olan camii kapısının üst kısmında mermer zemin üzerine Euzü besmele yazılıdır.

Camiinin batı tarafındaki hazirede camiyi yaptıran Bay Ali ve ailesi ile birlikte Develi’nin sevilen şahsiyetlerinden Celal Baba’nın kabirleri bulunmaktadır.

Caminin kuzeybatısı yönünde yer alan tek şerefeli minare kitabesinde miladi takvime göre 1870 tarihinde caminin 4 metre uzağında inşa edildiği yazılıdır.

Günümüzde hala ibadete açık olan Camikebir camisi Develi’de tarihe şahitlik eden onlarca eserden sadece bir tanesi.